...ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ: ΣΕΡΡΕΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ HOTEL ELPIDA RESORT. ---- ...

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ Π.Τ ΣΕΡΡΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΚΤΕΣ-Σχετικά με τον τρόπο συνταγογράφησης των Φυσικοθεραπειών βάσει του Κανονισμού Παροχών του ΕΟΠΥΥ.

         ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ   ΣΥΛΛΟΓΟΣ   ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ
                        ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ     ΝΟΜΟΥ   ΣΕΡΡΩΝ 
                ΤΣΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 14   -    Τ.Κ.62100  -        ΤΗΛ. 2321056525

  Αρ. Πρωτ. 1/2012                                                                                       Σέρρες 15/1/2012

ΠΡΟΣ:  Ελεγκτές του Ε.Ο.Π.Υ.Υ και τους ελεγκτές των Ταμείων που εντάχθηκαν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ (Ο.Π.Α.Δ- Τ.Υ.Δ.Κ.Υ-Ο.Α.Ε.Ε-Ο.Γ.Α-Ι.Κ.Α)

ΘΕΜΑ: Σχετικά με τον τρόπο συνταγογράφησης των Φυσικοθεραπειών βάσει του Κανονισμού Παροχών του ΕΟΠΥΥ.

Από τις 1-1-2012 εφαρμόζεται ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών του ΕΟΠΥΥ ισότιμα για όλους του ασφαλισμένους των οργανισμών που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ (Νόμος 3918/2011) και είναι οι ασφαλισμένοι του Ι.Κ.Α,  Ο.Α.Ε.Ε,  Ο.Γ.Α,  Ο.Π.Α.Δ-Τ.Υ.Δ.Κ.Υ.
Ο κανονισμός παροχών προβλέπει την παροχή Υπηρεσιών Υγείας μέσα στις οποίες εντάσσεται και η Φυσικοθεραπεία.
Έτσι στο άρθρο 14 με γενικό τίτλο: Φυσικοθεραπείες- λογοθεραπείες –εργοθεραπείες-ψυχοθεραπείες, προβλέπεται ο τρόπος συνταγογράφησης και έγκρισης των παραπεμπτικών Φυσικοθεραπείας και ο αριθμός των συνεδριών (επισκέψεων ) που δικαιολογούνται κάθε χρόνο.
Μέχρι σήμερα τα παραπεμπτικά Φυσικοθεραπείας κοστολογούνταν ανά Φυσικοθεραπευτική πράξη (Π.Δ 157/1991) και η συνταγογράφηση γινόταν με πράξεις, έτσι όταν απαιτούνταν 12 συνεδρίες (επισκέψεις) τότε η συνταγογράφηση ήταν του τύπου :12 Διαθερμίες- 12 tens- 12 κινησιοθεραπείες, αυτό το σχήμα θεραπείας απαιτούσε 12 συνεδρίες (επισκέψεις ) για να ολοκληρωθεί και στην κάθε συνεδρία ο Φυσικοθεραπευτής εκτελούσε 3 πράξεις (διαθερμίες-tens-κινησιοθεραπείες), σε σύνολο δηλαδή εκτελούσε 36 Φυσικοθεραπευτικές πράξεις.
Με το νέο σύστημα καθιερώνεται η αμοιβή κατά συνεδρία (επίσκεψη) :
 ΄΄Στη φυσικοθεραπεία καθιερώνεται αποζημίωση ανά συνεδρία (επίσκεψη) εντός της οποίας εκτελούνται όσες φυσικοθεραπευτικές  πράξεις κρίνονται αναγκαίες.
 Στο παραπεμπτικό αναγράφεται ο αριθμός των συνεδριών καθώς και οι απαιτούμενες φυσικοθεραπευτικές πράξεις ανά συνεδρία. Δικαιολογούνται έως 12 συνεδρίες δύο φορές το χρόνο και η αποζημίωση ανά συνεδρία ορίζεται σε είκοσι (20) ευρώ΄΄.
Όταν πρόκειται για χειρόγραφο παραπεμπτικό τότε ο θεράπων Ιατρός σημειώνει την πάθηση και συνταγογραφεί ή υπογραμμίζει, τις πράξεις που προτείνει για την κάθε συνεδρία π.χ Διαθερμίες 12, Κινησιομαλάξεις 12, Tens 12 σ΄αυτή την περίπτωση ο ασθενής θα επισκεφτεί  12 φορές τον Φυσικοθεραπευτή και σε κάθε συνεδρία θα εφαρμοστούν  στον ασθενή διαθερμία-κινησιομάλαξη- tens.
Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία διόρθωσης του συστήματος της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης που θα υποστηρίζει αυτού του είδους την συνταγογράφηση (Συνεδρία) οι Φυσικοθεραπείες  καταχωρούνται με το παλιό σύστημα (πράξεις) και επίσης τιμολογούνται με το παλιό σύστημα (τιμή για κάθε πράξη, αλλά βεβαίως δεν ισχύει η τιμή που βγαίνει στο χαρτί).
'Έτσι όταν μια ηλεκτρονική παραπομπή για Φυσικοθεραπεία περιλαμβάνει π.χ 12 κινησιοθεραπείες, 12 tens, 12 , σημαίνει ότι θα  εφαρμοστούν στον ασθενή σε 12 συνεδρίες αυτές οι πράξεις και στην κάθε συνεδρία (επίσκεψη) θα εφαρμόζονται :κινησιοθεραπείες- tens και laser ενώ αυτό το θεραπευτικό σχήμα στο σύνολό του είναι :
12 ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ (ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ) ΚΑΙ 36 ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ.
Επειδή δημιουργήθηκαν ζητήματα ερμηνείας του κανονισμού παροχών του ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων πρέπει να διευκρινιστούν τα εξής:

1) Οι Φυσικοθεραπείς χορηγούνται μέχρι 2 φορές τον χρόνο και μέχρι 12 συνεδρίες (επισκέψεις) την κάθε φορά , πλην των ειδικών περιπτώσεων, μπορεί δε στην κάθε συνεδρία (επίσκεψη) να περιλαμβάνονται όποιες Φυσικοθεραπευτικές πράξεις κρίνονται αναγκαίες.

2) Οι Φυσικοθεραπείες θεωρούνται υποχρεωτικά από τον ελεγκτή, καθώς σύμφωνα με τον Ε.Κ.Π του Ε.Ο.Π.Υ.Υ η διαδικασία του τρόπου χορήγησής τους προβλέπεται από το άρθρο 14 (που επιβάλλει την θεώρηση) και όχι από το άρθρο 8 (παρακλινικές).



                           
ΛΥΜΠΕΡΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ                                                       ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
    ΜΕΛΟΣ Π.Δ.Ε                                                                      ΜΕΛΟΣ Π.Δ.Ε
  Π.Τ    ΣΕΡΡΩΝ                                                                       Π.Τ     ΣΕΡΡΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου