...ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ: ΣΕΡΡΕΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ HOTEL ELPIDA RESORT. ---- ...

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Π.Τ ΣΕΡΡΩΝ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Π.Σ.Φ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ


       ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ   ΣΥΛΛΟΓΟΣ   ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ
                        ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ     ΝΟΜΟΥ   ΣΕΡΡΩΝ  
                ΤΣΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 14   -    Τ.Κ.62100  -        ΤΗΛ. 2321056525

Αρ. Πρωτ. 20/2011                                                                                       Σέρρες 5/10/2011

ΘΕΜΑ: ΄΄ Παρατηρήσεις  για το σχέδιο κανονισμού παροχών του ΕΟΠΥΥ΄΄



Μετά την δημοσίευση του κανονισμού παροχών του ΕΟΠΥΥ  έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

1)   Ο κανονισμός δεν προβλέπει την παροχή Φυσικοθεραπείας κατ΄ οίκον σε άτομα που δεν μπορούν να μετακινηθούν (Εγκεφαλικά επεισόδια, σοβαρές μετεγχειρητικές καταστάσεις κλπ), η συνήθης πρακτική των ταμείων ήταν η πρόβλεψη αποζημίωσης με προσαύξηση +50%.
Η άποψή μας είναι ότι εκτός από την πρόταση της προσαύξησης 50% θα πρέπει να είναι και η δυνατότητα συμβάσεων των φυσικοθεραπευτών που δεν διατηρούν Εργ.Φυσικοθεραπείας αλλά έχουν έναρξη στην εφορία, γιατί πιθανόν αποκλεισμός τους θα σημάνει και την ακύρωση μέρους των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων, αφού το ταμείο δεν θα αναγνωρίζει καμία δαπάνη από υπηρεσία που έχει παρασχεθεί από  μη συμβασιούχο πάροχο και άρα θα ακυρώσει το μέρος εκείνο των επαγγελματικών δικαιωμάτων που λέει ότι ο Φυσικοθεραπευτής προσφέρει υπηρεσίες σε ασθενείς κατ΄οίκον όταν δεν μπορούν να μετακινηθούν.
2)   Στο άρθρο 10 παράγραφος Δ με τίτλο  Κέντρα Αποθεραπείας- Αποκατάστασης αναφέρει ότι:  Οι ασφαλιστικοί οργανισμοί παρέχουν νοσοκομειακή περίθαλψη σε Κέντρα Αποθεραπείας - Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας  σε εξωτερικούς και εσωτερικούς ασθενείς που έχουν ανάγκη φυσικής αποκατάστασης. Επίσης, παρέχουν ιατρικές και λοιπές φροντίδες σε Κέντρα Αποθεραπείας - Αποκατάστασης Ημερήσιας Νοσηλείας σε εξωτερικούς ασθενείς που έχουν ανάγκη φυσικής αποκατάστασης, χωρίς διανυκτέρευση.  Επιπλέον, παρέχονται υπηρεσίες ημερήσιας φροντίδας και παραμονής σε
Κέντρα Διημέρευσης- Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με ειδικές ανάγκες κατά τη διάρκεια της ημέρας και μέχρι 16 ώρες κατ’ ανώτατο όριο, ανάλογα με τις ανάγκες των ΑΜΕΑ
Στα ανωτέρω Κέντρα αποδίδεται ημερήσιο νοσήλιο, που καθορίζεται από το Π.∆. 383/2002 (Α,332), όπως ισχύει. Αναλώσιμα υλικά, ήδη προσωπικής υγιεινής, επιθέματα, καθετήρες σίτισης απλοί, καθετήρες κύστεως, υγειονομικό υλικό, εξετάσεις εκτός των εξαιρουμένων της ΚΥΑ Υ4α/οικ1320/10.2.1998 (ΦΕΚ 99/Β/98) περιλαμβάνονται στο ημερήσιο κλειστό νοσήλιο.
Για όσους νοσηλεύονται στην μονάδα αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ) του Κέντρου Αποθεραπείας-Αποκατάστασης αποδίδεται ποσό ύψους 200 € ημερησίως χωρίς εξαιρούμενα. Στο συγκεκριμένο Π.Δ 383/2002 αναφέρεται η διαδικασία παραπομπής και τα είδη των περιστατικών που παραπέμπονται σε αυτά αντιγράφω:

·        Άρθρο 3

·        Καθορίζεται ημερήσιο ειδικό νοσήλιο για τους εξωτερι­κούς ασθενείς
·        των Κέντρων Α-Α ημερήσιας νοσηλείας το πο­σό των τριάντα πέντε (35) ευρώ συνολική τιμή(το οποίο νοσήλιο έχει αναπροσαρμοστεί σε 70 ευρώ), για τις ακόλου­θες παθήσεις:
·        Παθήσεις εξωπυραμιδικού συστήματος.
·        Μυοπάθειες - Μυασθένειες.
·        Νόσοι του περιφερικού κινητικού νευρώνα.
·        Σκλήρυνση κατά πλάκας.
·        Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.
·        Εγκεφαλική παράλυση (παιδιά και ενήλικες).
·        Παραπληγία.
·        Τετραπληγία.
·        Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.
·        Πολυριζονευρίτιδα (σ. Guillain Barre κ.λ.π.).
·        Εκφυλιστικές παθήσεις Κ.Ν.Σ. (οικογενής σπαστική τετραπληγία, περονιαία μυϊκή ατροφία, κληρονομική παρεγκεφαλική αταξία).
·        Ορθοπεδικές παθήσεις στο μετεγχειρητικό στάδιο, αφού προηγηθεί φυσικοθεραπεία η οποία δεν κρίνεται αποτελεσμα­τική για την αποκατάστασή του.
·        Ρευματοειδής αρθρίτιδα, μόνο σε περίπτωση λειτουργικής έκπτωσης των αρθρώσεων και μυικών ομάδων.
·        Μη ειδικές ρευματοπάθειες (σ. Reiter, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα κ.λ.π.).
·        Αλγονευροδυστροφίες (RSD, συμπαθητική αντανακλαστι­κή δυστροφία κ.λ.π.).
Προκειμένου ο ασθενής να παραπεμφθεί σε κέντρο απο­θεραπείας πρέπει η νόσος από την οποία πάσχει να είναι του­λάχιστον μέσου σταδίου.
Στην έννοια του ειδικού νοσηλίου περιλαμβάνεται η κλινική εξέταση, η εκτίμηση ανικανότητας, φυσικοθεραπευτική αξιο­λόγηση στην αρχή και στο τέλος του προγράμματος, φυσικο­θεραπεία, υδροθεραπεία και ψυχολογική υποστήριξη.
Επιπλέον περιλαμβάνεται λογοθεραπεία, εργοθεραπεία και Biofeedback όπου απαιτείται και ανάλογα με την πάθηση.
Ο αριθμός των συνεδριών και η διάρκεια της Αποθεραπείας - Αποκατάστασης καθορίζεται ανάλογα με τη βαρύτητα της συ­μπτωματολογίας της νόσου και το είδος της θεραπείας και δεν μπο­ρεί να υπερβαίνει τις εξήντα (60) το χρόνο για παθήσεις μέσου στα­δίου και τις ογδόντα (80) για αυτές του προχωρημένου σταδίου.
Προκειμένου ο ασθενής να τύχει αποκατάστασης στα πα­ραπάνω Κέντρα με τη συνολική τιμή, απαιτείται αναλυτική γνω­μάτευση του θεράποντα γιατρού σχετικής με την πάθηση ειδι­κότητας, σύμφωνα με τα οριζόμενα από τον κανονισμό ιατρικής περίθαλψης του κάθε φορέα, στην οποία θα αναφέρεται το είδος της πάθησης ή της βλάβης, η βαρύτητα της νόσου, ο πιθανός χρόνος αποκατάστασης, ο συνολικός αριθμός των συνεδριών καθώς και η συχνότητά τους. Ο λόγος για τον οποίο η περίπτω­ση δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με απλές πράξεις φυσικοθερα­πείας και απαιτείται το ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης.
Από τα ανωτέρω φαίνεται ότι ο συντάκτης του Π.Δ θεωρεί την Φυσικοθεραπεία ακρογωνιαίο λίθο της αποκατάστασης
Θα έπρεπε να επιβληθεί σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η παραπομπή των περιστατικών σε φυσικοθεραπεία προτού παραπεμφθούν σε κέντρα αποκατάστασης ( π.χ επί διμήνου), όπως προβλέπεται σε κάποιες των περιπτώσεων και αν δεν αποδώσει η φυσικοθεραπεία τότε να δρομολογούνται στα εν λόγω κέντρα, και έτσι το καθημερινό κόστος για τα ταμεία θα είναι πολύ λιγότερο ,αφού η φυσικοθεραπευτική συνεδρία είναι 20 ευρώ ,ενώ το κόστος στα κέντρα αποκατάστασης 70 ευρώ, με τον τρόπο αυτό το συνολικό όφελος που προκύπτει είναι αρκετά σημαντικό.








3)    Στο άρθρο 14 παράγραφος Α. Οι φυσικοθεραπείες διενεργούνται σε συμβεβλημένα φυσικοθεραπευτήρια, εργαστήρια φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης κλπ  θα πρέπει να προστεθεί στην αρχή Εργαστήρια Φυσικοθεραπείας………  όπως αναφερόταν στον κανονισμό παροχών του ΟΠΑΔ στο άρθρο 6 παράγραφος  Α.4.1.
4)    Στο άρθρο 14 αναφέρει: Η έκδοση του κάθε παραπεμπτικού θα γίνεται ανά μήνα κλπ (και μάλλον αναφέρεται στην διαρκή παροχή φυσικοθεραπείας των ειδικών περιπτώσεων που αναφέρονται παρακάτω) θα  πρέπει να συνταχθεί ως εξής: Η έκδοση του κάθε παραπεμπτικού θα γίνεται ανά μήνα, στις περιπτώσεις της παροχής συνεχούς φυσικοθεραπείας.
5)    Στο άρθρο 14 αναφέρει ότι: Δικαιολογούνται έως 12 συνεδρίες το εξάμηνο (αφορούν συνολικά όλα τα σημεία του σώματος), πρέπει να προστεθεί : Δικαιολογούνται έως 12 συνεδρίες το εξάμηνο (αφορούν συνολικά όλα τα σημεία του σώματος) αλλά αναγράφεται το σημείο της πάθησης και της εφαρμογής των φυσικοθεραπευτικών πράξεων.
6)  Στο άρθρο 14 αναφέρει ότι: α. Σε αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια δύναται να χορηγούνται φυσικοθεραπείες δέκα (10) συνεδρίες το μήνα καθώς και οκτώ (8) λογοθεραπείες το μήνα και μέχρι έξι (6) μήνες.  Πιστεύουμε ότι η συχνότητα εφαρμογής των Φυσικοθεραπευτικών πράξεων θα πρέπει να είναι 20 το μήνα για το πρώτο ΄΄κρίσιμο΄΄ τρίμηνο.
7)  Το ίδιο πρέπει να προβλέπεται και στις περιπτώσεις β ) Σε σοβαρά κινητικά προβλήματα όπως παραπληγίες ,τετραπληγίες κ.λ.π δηλαδή ότι η συχνότητα εφαρμογής των Φυσικοθεραπευτικών πράξεων θα πρέπει να είναι 20 το μήνα για το πρώτο ΄΄κρίσιμο΄΄ τρίμηνο.
8)   Στο άρθρο 17 Ειδική αγωγή  αναφέρει ότι: 2. Σε περιπτώσεις παιδιών    μέχρι την συμπλήρωση του δέκατου ογδόου (18ου ) έτους της ηλικίας τους    με γνωμάτευση ειδικευμένου ιατρού Κρατικού ή Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου αντίστοιχης ειδικότητας, ισχύος ενός (1) έτους, η οποία μπορεί να επαναλαμβάνεται κάθε μήνα από θεράποντες ιατρούς αντίστοιχης ειδικότητας και μετά από έγκριση ελεγκτού ιατρού, χορηγούνται ως  κατωτέρω:
Α. Σε αμιγή περιστατικά κινητικών προβλημάτων φυσικοθεραπείες  10 συνεδρίες το μήνα και η αποζημίωση ανά συνεδρία ορίζεται σε είκοσι (20) €.  Πιστεύουμε ότι η συχνότητα των φυσικοθεραπευτικών πράξεων που καθορίζεται για τα παιδιά με κινητικά προβλήματα και μέχρι την ηλικία των 18 ετών είναι ΄΄άδικη΄΄ για ένα κομμάτι του πληθυσμού που τυχαίνει να γεννηθεί με κινητικά προβλήματα και πρέπει η συχνότητα των φυσικοθεραπευτικών πράξεων  να καθορίζεται ΄΄κατά περίπτωση΄΄ και να εγκρίνεται από ειδική επιτροπή στην οποία θα συμμετέχει και Φυσικοθεραπευτής.
Πιστεύουμε ότι θα εξετάσετε με προσοχή τις παρατηρήσεις μας και θα τροποποιήσετε τον κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ τόσο στα σημεία που χρήζουν τυπικών διευκρινήσεων διατύπωσης,  όσο και στα σημεία που διορθώνουν τις αδικίες σε βάρος ενός αριθμού συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν σοβαρά κινητικά προβλήματα, εκτός αυτού πιστεύουμε η ότι η αποδοχή των προτάσεων μας θα αποφέρει μείωση των δαπανών για τα ταμεία.


















 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου