...ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ: ΣΕΡΡΕΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ HOTEL ELPIDA RESORT. ---- ...

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Αποτελέσματα συνάντησης του Κ.Δ.Σ. με τον Υφυπουργό Υγείας κ. Αντώνη Μπέζα στις 10.9.2013







Την Τρίτη, 10/9/2013, πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση του Κ.Δ.Σ. του Π.Σ.Φ., με τον Υφυπουργό Υγείας κ. Αντώνη Μπέζα.
Η συνάντηση διήρκεσε 2 1/2 ώρες περίπου και αφορούσε όλα τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν τον κλάδο αρμοδιότητας του Υφυπουργού, με κυριότερο το θέμα τον ΕΟΠΥΥ και τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις για την αυτόματη επιστροφή χρημάτων (claw back) και τις κλιμακωτές εκπτώσεις (rebate), που αφορούν τους συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές με τον Οργανισμό.

Κωδικοποιημένα, ο κ. Υφυπουργός ενημέρωσε το Κ.Δ.Σ. για τα ακόλουθα:


ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ
  • Οι μηχανισμοί ελέγχου των ΥΠΑΔ, ειδικότερα στην Αθήνα, αδυνατούν να ολοκληρώσουν σύντομα τους λογιστικούς ελέγχους για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του έτους 2011. Η διαδικασία δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2013 και θα προβλέπεται να συνεχιστεί το 2014. Τα χρήματα (το 1,9 δις ευρώ), που έχουν διατεθεί για τα παλιά χρέη των Ασφαλιστικών Ταμείων, αφορούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι 30-9-2011 και όχι μέχρι το τέλος του 2011. Από αυτό προκύπτει ότι, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποπληρωμής των φυσικοθεραπευτών όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων πανελλαδικά για τις οφειλές μέχρι 30-9-2011. Εάν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες πιστώσεις, ίσως υπάρξει έκτακτη οικονομική επιχορήγηση για να γίνουν οι πληρωμές των τελευταίων 3 μηνών του 2011. Αυτό είναι πιθανότερο να γίνει μετά το τέλος του 2013.

ΕΟΠΥΥ
  • Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πληρωμής για τον Απρίλιο, ενώ δεν υπάρχει δέσμευση για τον Μάιο του 2013, καθώς υπάρχει δυσκολία εξασφάλισης κονδυλίων, αφού με κονδύλια του προϋπολογισμού εξοφλήθηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές 4 μηνών του 2012. 
  • Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει πολλά στη διαδικασία του κλινικού ελέγχου από ιδιωτικές εταιρείες. Οι προδιαγραφές της λειτουργίας των εταιρειών αυτών θα ανακοινωθούν άμεσα από τον ΕΟΠΥΥ. Μετά την ολοκλήρωση του κλινικού ελέγχου θα προχωρήσουν οι διαδικασίες του rebate και του claw back, και αυτό τοποθετείται χρονικά στα τέλη Νοεμβρίου.
  •  Το rebate θα εφαρμοστεί σε όλα τα εισοδήματα κλιμακωτά, με πιθανή εξαίρεση ένα βασικό μεσοσταθμικό εισόδημα «μαξιλάρι». Ο κ. Υφυπουργός αρνήθηκε να συζητήσει οποιαδήποτε πρότασή του Π.Σ.Φ., λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τις αποφάσεις θα τις πάρει το Υπουργείο από μόνο του, εξετάζοντας τις όποιες παραμέτρους και ιδιαιτερότητες προκύψουν για κάθε κατηγορία παρόχων. Ανέφερε επίσης ότι δεν δέχεται καμία πρόταση από κανέναν πάροχο για τις παραμέτρους του claw back και του rebate, γιατί αυτό θα ήταν εξαιρετικά χρονοβόρο και ασκούνται πιέσεις στο Υπουργείο Υγείας για την λήψη αποφάσεων.
  • Διευκρινίστηκε ότι το rebate θα εφαρμόζεται πάντα, ανεξάρτητα αν υπάρχει υπέρβαση στον μηνιαίο προϋπολογισμό.
  • Το claw back θα εφαρμοστεί σε όλα τα εισοδήματα οριζόντια. Διευκρινίστηκε ότι θα υπάρξει συμψηφισμός μεταξύ μηνών, έτσι ώστε να ισοσταθμιστούν οι διαφορές που θα προκύψουν στις δαπάνες εποχιακά, αλλά δεν θα υπάρξει συμψηφισμός εξαμήνων. Επίσης, αναφέρθηκε ότι το claw back θα συνδεθεί με τον κλινικό έλεγχο, έτσι ώστε όσοι πάροχοι βρεθούν με μη αποδεκτές δαπάνες, να έχουν μεγαλύτερο ποσοστό επιστροφής.
  • Το πλαφόν δεν αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης.
  • Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ αναδιαμορφώνεται δομικά, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει δέσμευση για οποιαδήποτε αλλαγή στο ύψος του κονδυλίου για τη φυσικοθεραπεία.
  • Θα γίνει έλεγχος της κατάστασης που βρίσκονται οι έλεγχοι της ΥΠΕΔΥΦΚΑ και θα ενημερωθεί ο Π.Σ.Φ.
  • Το ύψος της μείωσης των δαπανών Υγείας, συνεπώς και του κωδικού μας, προκύπτει από τις υποχρεώσεις του μνημονίου.
  • Δεν είχαμε σαφή ενημέρωση για το τι περιλαμβάνεται μέσα στα 70 εκ. ευρώ του κωδικού μας .
  • Μετά από ερώτημα που θα αποσταλεί γραπτώς όσον αφορά το θέμα της εξαίρεσης από τον κωδικό των φυσιάτρων, ήταν αρνητικός 
    ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ
  • Θα συσταθούν ξανά οι μηχανισμοί ελέγχου που προβλέπει το Π.Δ. 383/2002, για τον έλεγχο των περιστατικών που παραπέμπονται σε Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης.
  • Δεν θα υπάρξει καμία απόλυση στο χώρο της υγείας, και όσοι υγειονομικοί (άρα και συνάδελφοι μας) βρίσκονται σε καθεστώς κινητικότητας, θα μετακινηθούν σε δομές του ΕΣΥ ή του ΕΟΠΥΥ.


Το Κ.Δ.Σ. του Π.Σ.Φ. ξεκαθάρισε στον κ. Μπέζα ότι, θεωρεί αντισυνταγματικό το μέτρο του claw back και εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του, αλλά και την έκπληξή του για τα όλα τα παραπάνω, καθώς οι επαφές που είχαν πραγματοποιηθεί μέχρι πρότινος με παράγοντες του ΕΟΠΥΥ, συνηγορούσαν στο ότι θα γίνονταν αποδεκτές οι προτάσεις του κλάδου για διαβούλευση, τόσο στο θέμα του rebate όσο και στο θέμα του claw back, αλλά και στα θέματα ελέγχου των δαπανών και κατασπατάλησης πόρων του ΕΟΠΥΥ, λόγω προώθησης ασθενών στα ΚΑΑ από τις τελευταίες αλλαγές στον ΕΚΠΥ.

Επίσης, εκφράστηκε ο έντονος προβληματισμός, σχετικά με την διαδικασία αποπληρωμής των χρεών των παλιών ασφαλιστικών ταμείων, ο οποίος θα καθυστερήσει δραματικά (το τελευταίο 4μηνο θα αποπληρωθεί το 2014).

Το Κ.Δ.Σ. έθεσε για άλλη μια φορά, μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της κοινοποίησης των πορισμάτων των ελέγχων για παραβατικές συμπεριφορές, αλλά και της δημοσιοποίησης των αμοιβών των παρόχων στο Διαύγεια. 

Ζήτησε να συζητηθούν αντισταθμιστικά μέτρα υπέρ του εργαστηρίου φυσικοθεραπείας, όπως: η επιβολή συμμετοχής ή επιπλέον συμμετοχής (κατάργηση του άρθρου 7 της σύμβασης) ή η αποζημίωση μέσω ΔΠΥ του ασφαλισμένου.  
Το Κ.Δ.Σ. του Π.Σ.Φ. απαίτησε αύξηση του πενιχρού προϋπολογισμού για τη φυσικοθεραπεία και κάλεσε τον κ. Υφυπουργό να αντιληφθεί ότι τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας με τις νέες ρυθμίσεις έχουν μόνο τις εξής επιλογές: Είτε να λειτουργήσουν μαζικά παραβατικά απαιτώντας επιπλέον αμοιβή, αφού δεν θα αμείβονται για δεδουλευμένα 2-3 μηνών είτε να οδηγηθούν στο κλείσιμο.

Η απάντηση του κ. Υφυπουργού ότι «…θα πρέπει να καταλάβουμε ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο…», δεν αφήνει πια κανένα περιθώριο, παρά να οδηγηθούμε σε Γενικές Συνελεύσεις των Περιφερειακών Τμημάτων του Π.Σ.Φ. σ’ όλη την Ελλάδα, στις οποίες καλούμαστε να βρούμε τον τρόπο να αμυνθούμε σε αυτές τις οριζόντιες πρακτικές, συνεχίζοντας παράλληλα να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στον Έλληνα ασφαλισμένο, αλλά ταυτόχρονα διατηρώντας την αξιοπρέπειά μας ως επιστήμονες αλλά και επαγγελματίες της υγείας.

Συνάδελφοι, 

Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι με την εφαρμογή των μέτρων που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων για claw back και την αρνητική εξέλιξη των πληρωμών των παλιών οφειλών, θα πραγματοποιηθούν πληρωμές το πολύ για 1-2 μήνες μέσα στο 2013 και οι επόμενες πληρωμές μάλλον θα πραγματοποιηθούν το 2014. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την πλειοψηφία των συναδέλφω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου